Ασφαλιστικό / ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ / Γενικά / ΔΝΤ / Διαδίκτυο / Ελλάδα / Κρίση / Κοινωνία / Μνημόνιο / Προκλήσεις / Πολιτική / Σκάνδαλα

Προσφεύγει κατά του Μνημονίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας

Πηγή: Ελευθεροτυπία (Έντυπη Έκδοση, Τρίτη 22 Ιουνίου 2010)

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ν. Παξινός

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του Μνημονίου προαναγγέλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε μια προσπάθεια να συμβάλει, όπως υποστηρίζει, αποτελεσματικά στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των μελών της ελληνικής κοινωνίας από την κατάφωρη προσβολή που συντελείται με την εισαγωγή εκτεταμένων δυσμενών για το κοινωνικό σύνολο μέτρων.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΣΑ Δ. Παξινού και τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων (ΑΔΕΔΥ και ΠΟΠΣ) αλλά και του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτη συζητήθηκε το θέμα της προσβολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον δημόσιο ευρύτερο τομέα και των συνταξιούχων μετά την περικοπή μισθών και συντάξεων, σε εκτέλεση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Συμπέρασμα όλων ήταν ότι οι διατάξεις του νόμου 3845/2010 πάσχουν από τυπική και ουσιαστική συνταγματικότητα, προσβάλλουν το λεγόμενο κοινωνικό κεκτημένο και ανατρέπουν τις θεσμικές εγγυήσεις που σχετίζονται με το δικαίωμα στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση. Παραβιάζουν ακόμη τη νομολογία τόσο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι φορείς αποφάσισαν να συσταθεί ομάδα νομικών με τη συμμετοχή ειδικευμένων δικηγόρων υπό την εποπτεία του κ. Κασιμάτη προκειμένου να καθοριστούν οι δικαστικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν κατά των μέτρων εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

2 thoughts on “Προσφεύγει κατά του Μνημονίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας

 1. Κάτι αρχίζει να κινείται … Για να δούμε, θα γίνει τίποτα;

  Υπάρχουν 3 ανώτατα δικαστήρια:
  • Άρειος Πάγος
  • Συμβούλιο της Επικρατείας
  • Ελεγκτικό Συνέδριο

  Βέβαια υπαρχει και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που συγκαλείται όταν δύο από δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας εκδώσουν αντίθετες αποφάσεις σχετικά με τη συνταγματικότητα ενός νόμου.

  Γι’ αυτό αναρρωτιέμαι κι εγώ

 2. Παράθεμα: Γ. Κασιμάτης: Η κυβέρνηση θα έπρεπε να μας ευγνωμονεί αντί να μας κυνηγάει « ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Σχολιάστε εδώ:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.