Ασφαλιστικό / Γενικά / Ευρώπη / Ελλάδα / Κρίση / Κοινωνία / Ντοκουμέντα / Προκλήσεις / Πολιτική

Τα 77 άρθρα που ανατρέπουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Πηγή: enet.gr,

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010 ░ 17:02

Με 40 χρόνια δουλειάς η σύνταξη στο 60ο έτος – Στo 60o η σύνταξη και για τα βαρέα-ανθυγιεινά – Νωρίτερα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Τα 77 άρθρα που ανατρέπουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Σύνταξη στα 65 και για τις μητέρες με ανήλικο παιδί

«Χαστούκι» και για τις μητέρες με ανήλικο παιδί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα επιφυλάσσει η τελική μορφή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που «πέρασε» από το υπουργικό συμβούλιο. Σταδιακά, το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 15 χρόνια και από τα 50 διαμορφώνεται στα 65. Το νομοσχέδιο φέρνει μικρότερες συντάξεις και περισσότερα χρόνια εργασίας. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2011 ενώ όλοι οι Έλληνες θα συνταξιοδοτούνται στα 65.

Για τις μητέρες με ανήλικο παιδί που υφίστανται και τη μεγαλύτερη αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (15 έτη) οι αλλαγές έχουν ως εξής:

1. Έως 31/12/2010, οι μητέρες με ανήλικο, θα μπορούν να αποχωρούν στα 50 με πλήρη σύνταξη

2. Από 1/1/2011, θα φεύγουν στα 52

3. Από 1/1/2012 θα αποχωρούν στα 55 και

4. Από 1/1/2013 στα 65

Για τις μητέρες με ανήλικο παιδί, το όριο ηλικίας για την εξασφάλιση του δικαιώματος μειωμένης σύνταξης, διαμορφώνεται ως εξής:

1. Από την 1/1/2012 στο 53ο έτος

2. Από την 1/1/2013 στο 60ο έτος.

Η συνταξιοδότηση στο 60ο έτος θα γίνεται μόνο ύστερα από 40 χρόνια εργασίας στα οποία θα συνυπολογίζονται έως και επτά έτη πλασματικής ασφάλισης. Επισπεύδεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Άλλες αλλαγές που επέρχονται έχουν ως εξής:

• Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας καταργείται. Η σύνταξη θα δίδεται ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και με τη συμπλήρωση του 60ου έτους.

• Αυξάνεται ο χρόνος ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας που απαιτούνται στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 30 ή 35 έτη ασφάλισης ώστε το 2015 ο χρόνος ασφάλισης να ανέρχεται στα 40 χρόνια και το 2012 το γενικό όριο ηλικίας να είναι το 60ο

• Στα βαρέα και ανθυγιεινά, το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά στα 60 για πλήρη σύνταξη και στα 58 για μειωμένη. Τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα βαρέα, εναρμονίζονται.

• Η καταβολή της βασικής σύνταξης θα ξεκινήσει από το 2015 και όχι από το 2018. Επίσης, ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (αναλογική σύνταξη με βάση χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης και επί του συνόλου του εργασιακού βίου) θα αγγίξει όλους όσους δεν θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

• Οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται από 2% τον χρόνο που ισχύει σήμερα σε 0,8% έως 1,5% ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Για σύνταξη με 35 χρόνια εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης θα μειωθεί στο 33% από 70% σήμερα. Με την προσθήκη και της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται από 45% έως 70% ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών. Μεγαλύτερες περικοπές, θα υποστούν όσοι θα δικαιούνται υψηλές συντάξεις.

Άρθρο προς άρθρο το νέο ασφαλιστικό

2 thoughts on “Τα 77 άρθρα που ανατρέπουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

  1. Θεωρώ ότι είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματικό. Δεν είμαι συνταγματολόγος βέβαια αλλά δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για αν το καταλάβει κανείς αυτό. Αντί να προστατεύει τον πολίτη και να του εξασφαλίζει το δικαίωμα για εργασία, κατοχυρώνει το δικαίωμα της ΑΠΟΛΥΣΗΣ …. θα μπορούσε να λέγεται και Νομοσχέδιο για απολύσεις.

    Αν η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ψηφίσουν τότε δεν έχουμε άλλα περιθώρια.
    ΠΡΕΠΕΙ να αντιδράσουμε ΑΜΕΣΑ !!!

  2. Παράθεμα: To σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων και συναφείς διατάξεις « ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Σχολιάστε εδώ:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.