Ασφαλιστικό / ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ / ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ / Γενικά / ΔΝΤ / Διαδίκτυο / Ευρώπη / Ελλάδα / Κρίση / Κοινωνία / ΜΜΕ / Μνημόνιο / Ντοκουμέντα / Προκλήσεις / Πολιτική / Σκάνδαλα / Τράπεζα

Είναι συνταγματικό το πολιτικό πραξικόπημα της σημερινής κυβέρνησης;

Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν είναι νομικά σε θέση ν’ ακυρώσει εν όλω ή εν μέρει τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή του Μνημονίου για την εξυγίανση της οικονομίας της. Αυτή την κατηγορηματική διαβεβαίωση μάς έδωσαν καλά πληροφορημένες πηγές της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το Μνημόνιο συνιστά διεθνή συμφωνία (Ελλάδα, χώρες ευρωζώνης, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και ως διεθνής συμφωνία αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, δηλαδή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Αν οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια ζητώντας από αυτά να κρίνουν ολόκληρο ή τμήμα του Μνημονίου αντισυνταγματικό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, το ελληνικό δικαστήριο θα θέσει προδικαστικό ερώτημα σχετικά με τη συνταγματικότητα ή όχι αυτής της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του θ’ αποφανθεί ότι αυτό, ως τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, της κοινοτικής νομοθεσίας, υπερέχει των ελληνικών νόμων και του ίδιου του Συντάγματος της Ελλάδας και κατ’ επέκταση δεν μπορεί ούτε να ακυρωθεί είτε στο σύνολό του είτε σε κάποια ή κάποιες από τις συμφωνημένες διατάξεις του.

Πλήρης αδυναμία
Επιπλέον, έλεγαν οι ίδιες πηγές, μια προσφυγή είτε στην Αθήνα είτε στο Λουξεμβούργο για το ζήτημα αυτό θα οδηγούσε στη διαπίστωση της πλήρους αδυναμίας διαχωρισμού εκείνων των διατάξεων του Μνημονίου που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως «αντισυνταγματικές» βάζοντας όμως όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σε αδυναμία εξόδου από τον κυκεώνα των διεθνών και κοινοτικών δικαιοδοτικών πράξεων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το Μνημόνιο.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν επίσης το Μνημόνιο ως «εξόχως κυβερνητική πράξη» (και όχι διοικητική) άρα δε μη δυνάμενη να περιγραφεί ως «παράνομη» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο μπορεί να ακυρώσει μόνο εκείνες τις κυβερνητικές πράξεις που συνιστούν «κατάφωρη» παραβίαση της νομιμότητας, πράγμα που με κανένα τρόπο δεν συμβαίνει, έλεγαν, με το Μνημόνιο, κάποια σημεία του οποίου ίσως θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι συνιστούν «απλή» παραβίαση της νομιμότητας και άρα δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πραγματική…
Εκτός της νομικής πλευράς αυτής της υπόθεσης, έλεγαν οι ίδιες πηγές, υπάρχει και η πραγματική. Κι αυτή είναι μια διεθνής συμφωνία η οποία πράγματι προβλέπει πολλές διευκολύνσεις υπέρ των δανειστών της Ελλάδας, αλλά αυτές αντικατοπτρίζουν ακριβώς την αδυναμία και την αναξιοπιστία της χώρας όλα τα τελευταία χρόνια. Τα κοινοτικά θεσμικά όργανα φρόντιζαν συστηματικά στο παρελθόν, με τις αποφάσεις τους, να στηρίζουν τους αδύνατους κρίκους του κοινοτικού συστήματος. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας το πρόβλημά τους είναι η μέχρι πριν από λίγο καιρό αναξιοπιστία της χώρας που τους οδήγησε στη λήψη αυτών των τόσο σκληρών μέτρων.

Το πρόβλημα τώρα των κοινοτικών είναι πως κατανοούν βεβαίως αυτό το τόσο πολύπλοκο από τεχνικής και οικονομικής πλευράς κατασκεύασμά τους -το Μνημόνιο- αλλά θέλουν να ελπίζουν όχι απλώς στη φραστική αποδοχή του αλλά στην πλήρη εφαρμογή του από τους Έλληνες.

Και ακριβώς σε αυτό το σημείο έχουν ακόμη πολλούς δισταγμούς. Η επίσκεψη στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν συνιστά ακριβώς μια «πολιτική επιθεώρηση παρακολούθηση» της κατάστασης και των εξελίξεών της.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑonline

Μάλιστα.

Άρα:

Πόσο νόμιμη είναι πλέον η κυβέρνηση Παπανδρέου, που εν εγνοία του ελληνικού λαού, έχει παραδώσει τη χώρα, της οποίας οι πολίτες δεν έχουν καν το δικαίωμα να καταφύγουν νομικά (η ηθική έχει προ καιρού ξεπεραστεί από τους κυβερνώντες στη χώρα μας) κατά οιουδήποτε παραβιάζει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματά τους;

Είναι λοιπόν δεδομένο (αποδεδειγμένο) το πολιτικό πραξικόπημα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όχι μόνο έχει πει επανειλλημένα ψέματα στους έλληνες πολίτες, αλλά συνεχίζει να τους εξαπατά δίνοντάς τους την εντύπωση πως η Ελλάδα αποτελεί ανεξάρτητο κράτος που περνάει μία δύσκολη καμπή (δεν αναφέρει τη χρονική διάρκεια για ευνόητους λόγους).

Και αφού λοιπόν, ο Γεώργος Παπανδρέου έχει παύσει το Ελληνικό Σύνταγμα, με ποιά ιδιότητα συνεχίζει να είναι πρωθυπουργός;

Και η Βουλή για ποιο λόγο συνεχίζει να υπάρχει; Για να «φαίνεται» ότι η Δημοκρατία ανθεί ακόμα στην Ελλάδα; Ή μήπως με την ιδιότητα των υπαλλήλων, που έχουν τοποθετηθεί από τους δανειστές μας, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τις βασικές αρχές ύπαρξης και λειτουργίας της χώρας που λέγεται Ελλάδα;

 • Μήπως έφτασε η ώρα να καλέσουμε τα ελικόπτερα και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;
 • Ή μήπως θέλουμε σαν λαός να παραδοθούμε στις ορέξεις τους;
 • Ή μήπως κάποιοι πιστεύουν ότι τη λύση θα την δώσουν η ΝΔ, η Ντόρα ή το νέο κόμμα με τον Κουβέλη;

Βλέπετε καμιά άλλη λύση;

3 thoughts on “Είναι συνταγματικό το πολιτικό πραξικόπημα της σημερινής κυβέρνησης;

 1. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

  Ολοι οι άθλιοι εξετάζουν την συνταγματικότητα του μνημονίου (και με τον τρόπο αυτόν το νομιμοποιούν – αφού το εξετάζουν) και κανείς δεν λέει ότι νομικά το κείμενο είναι ανύπαρκτο, γιατί κανείς δεν έχει νομιμοποιήσει την κυβέρνηση να υπογράφει μνημόνια.

  Δείτε εδώ: http://thalamofilakas.blogspot.com/2010/07/blog-post_05.html

  και δείτε και εδώ τι μπορούμε να κάνουμε για να τους σταματήσουμε:
  http://sindonistis.blogspot.com/

  • Ούτε εγώ είμαι νομικός αλλά

   α) η κυβέρνηση (και η Βουλή) εκλέχτηκαν από το «λαό» με εκλογές και κατά συνέπεια τους «δώσαμε το δικαίωμα» να κάνουν αυτά που κάνουν.

   β) δεν έγινε δημοψήφισμα (πώς θα μπορούσε άλλωστε με τέτοιους πολιτικούς που έχουμε) άρα ΔΕΝ είναι η θέλησή μας

   Από την άλλη η Βουλή τα ψήφισε κατόπιν εορτής, αλλά … το έκανε.

   Τα «στεγανά» της «ολιγαρχικής δημοκρατίας» μας καλά κρατούν … ο κόσμος κοιμάται βλέποντας Τζούλιες, Ντούβλες, τσοντο-σκάνδαλα και άλλες παρόμοιες τροφές, αλλά έχουμε και την Ντόρα να ετοιμάζεται και η «αριστερά» ακόμα να ψάχνει το δρόμο της με νέο κόμμα.

   … γιαυτό αναρρωτιέμαι κι εγώ ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε ως κοινωνία. Αυτά που προτείνονται (από τα link που παρέθεσες) τα κρίνω πολύ ριζοσπαστικά (όχι ότι με ενοχλούν) και φοβάμαι ότι η κοινωνία, τουλ. ακόμα, δεν μπορεί να τα ακολουθήσει, μιας και ακόμα δεν έχει αρχίσει να νιώθει στο πετσί της τα «μέτρα εξυγίανσης» όπως τα λένε οι «έγκυροι οικονομικοί αναλυτές»

   Παραθέτω και ένα βίντεο για να θυμίσω το βάθος της σαπίλας που μας περιβάλλει:

 2. Παράθεμα: Γ. Κασιμάτης: Η κυβέρνηση θα έπρεπε να μας ευγνωμονεί αντί να μας κυνηγάει « ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Σχολιάστε εδώ:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.