Γενικά / Διαδίκτυο / Εκπαίδευση / Ελλάδα / Κρίση / Κοινωνία / ΜΜΕ / Ντοκουμέντα / Προκλήσεις / Παιδεία / Πανελλήνιες / Πολιτική

Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: «Οι πανελλήνιες δεν είναι εξέταση. Είναι διαγωνισμός. Και στους διαγωνισμούς δεν έχει έννοια η ύπαρξη βάσης»

Ρεπορτάζ: esos.gr

«Πυρήνα του συλλογισμού αποτελεί η διαφορά του διαγωνισμού από την εξέταση.
Όλα τα παραδείγματα όσων διαφωνούν με την κατάργηση της βάσης του 10 αναφέρονται σε εξέταση ικανοτήτων. Οι πανελλήνιες δεν είναι εξέταση. Είναι διαγωνισμός. Και στους διαγωνισμούς δεν έχει έννοια η ύπαρξη βάσης».

Τα παραπάνω τονίζει ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος , απαντώντας σε επικρίσεις που δέχεται από τη κοινή γνώμη για την κατάργηση της βάσης του 10 , ενώ σημειώνει τα εξής:

«Η εξέταση στην συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να περιορίζεται στο απολυτήριο του λυκείου. Εκεί, όπως και στις εξετάσεις σε μαθήματα, όχι μόνο έχει έννοια αλλά είναι απαραίτητη η ύπαρξη βάσης. Μην ξεχνάμε ότι για να μπορεί κανείς να μπει σε τριτοβάθμιο ίδρυμα πρέπει να έχει απολυτήριο Λυκείου. Το απολυτήριο απαιτεί εξέταση.
Αλλο παράδειγμα κακής εφαρμογής διαγωνισμού ήταν οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Η ύπαρξη «βάσης» στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ δημιουργεί δύο προφανείς στρεβλώσεις που δεν χρειάζεται να αναλύσω.
Και ένα γενικό σχόλιο. Ελπίζω όσοι διαφωνούν μαζί μου γι την βάση του 10, να έχουν τουλάχιστον πεισθεί ότι η άποψή μου εδράζεται σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι στην ανάγκη στήριξης τοπικών οικονομιών με αντιεκπαιδευτικό τρόπο».

One thought on “Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: «Οι πανελλήνιες δεν είναι εξέταση. Είναι διαγωνισμός. Και στους διαγωνισμούς δεν έχει έννοια η ύπαρξη βάσης»

  1. Παράθεμα: “Οι πανελλήνιες δεν είναι εξέταση. Είναι διαγωνισμός. Και στους διαγωνισμούς δεν έχει έννοια η ύπαρξη βάσης” | αἰέν ἀριστεύειν

Σχολιάστε εδώ:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.