ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ / Γενικά / Διαδίκτυο / Εκπαίδευση / Ελλάδα / Κρίση / Κοινωνία / ΜΜΕ / Μνημόνιο / Παιδεία / Πολιτική / Σχολείο

ΟΛΜΕ: Eπιστολή–κάλεσμα προς τους γονείς.

Ο.Λ.Μ.Ε.  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αγαπητοί γονείς,

θελήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ευχηθούμε σε σάς και στους μαθητές μας καλή χρονιά, υγεία και δύναμη. Σας ενημερώνουμε, ταυτόχρονα, ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε – και μάλιστα σε συνεργασία – να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να απαιτήσουμε λύσεις.

Εμείς δε θέλουμε απλά να φαίνεται ότι γίνεται μάθημα, θέλουμε να μπορούμε να μεταδώσουμε γνώσεις και αξίες, να εμπνεύσουμε τους νέους, χωρίς να χρειάζονται τα κάθε είδους φροντιστήρια. Το έργο μας, όμως, γίνεται πιο δύσκολο, όταν διδάσκουμε σε υπερφορτωμένες σχολικές τάξεις. Φέτος λοιπόν, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί, έγιναν μόλις 2.825 νέοι διορισμοί, 50% σε σχέση με πέρσι. Η Κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τους μειωμένους διορισμούς επικαλείται το Μνημόνιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μ’ αυτό τον τρόπο, όμως, με 9.000 λιγότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς υποβαθμίζεται σοβαρά η λειτουργία των σχολείων. Η πρόθεση του υπουργείου για τμήματα με 28-30 μαθητές, θα δημιουργήσει τεράστια εμπόδια στο παιδαγωγικό έργο στο οποίο είμαστε ταγμένοι, για την πρόοδο των παιδιών σας. Όλοι μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί, πρέπει να πιέσουμε να γίνουν συμπληρωματικοί διορισμοί και να μην επιτρέψουμε να υπάρξει τάξη με πάνω από 25 παιδιά.

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα. Τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν πάνω από 50% τα χρήματα, που δίνει η Κυβέρνηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος να αναζητούνται υλικά καθαριότητας, χαρτί για φωτοτυπίες, πετρέλαιο… Είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε κι άλλα για τις απαιτήσεις της μόρφωσης των παιδιών σας;

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη συμπαράστασή σας∙ άλλωστε μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των νέων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολίτες, που θα διεκδικούν μια καλύτερη ζωή κι όχι υποζύγια μέσω της παπαγαλίας. Θέλουμε μόρφωση και δουλειά για όλα τα παιδιά∙ επομένως αύξηση των θέσεων εργασίας κι όχι ελαστική, απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, όπως επιτάσσουν οι όροι του ΔΝΤ, της ΕΕ και οι κυβερνητικές πολιτικές. Χαιρόμαστε που οι νέοι σήμερα αποκτούν προσόντα, λυπόμαστε όμως που τίποτε δεν τους εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μέλλον. Αυτά, που εντείνονται από τα σχέδια για σχολεία στους Δήμους και συνολική ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, χρειάζεται να τα παλέψουμε όλοι μαζί.

Θεωρούμε αναγκαία τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τον αξιοπρεπή μισθό. Ξέρουμε ότι σας ζητάμε πολλά. Σκεφτείτε όμως ότι αν δε διαμαρτυρηθείτε, δεν απαιτήσετε, δεν αρνηθείτε κι εσείς, αν δεν ενεργοποιηθούν οι σύλλογοι γονέων, οι ενώσεις, οι ομοσπονδίες και η συνομοσπονδία γονέων… τότε είμαστε όλοι καταδικασμένοι στην αιώνια λιτότητα της τρόικας και στην όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση της Παιδείας.

Ελάτε μαζί μας να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο, να απαιτήσουμε ένα Δημόσιο Σχολείο χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο που να χωρά όλα τα παιδιά κι όλη τη γνώση.

Πηγή: ΟΛΜΕ

2 thoughts on “ΟΛΜΕ: Eπιστολή–κάλεσμα προς τους γονείς.

 1. Αγαπητοί φίλοι ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα είναι γενικά μια αμαρτωλή ιστορία. Τον εξέθρεψε ο Ανδρέας (τον κακό εννοείται) και τον χρησιμοποιούσε για να επανέλθει στην εξουσία κατεβάζοντας τον κόσμο στους δρόμους όταν ήταν αντιπολίτευση. Οι ίδιοι βέβαια συνδικαλιστές έκαναν την πάπια όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν συμπολίτευση και εν καιρώ αντήλλασσαν τη «συνεργασία» τους με κάποιο Υπουργικό θώκο (βλ. Πρωτόπαπα κλπ).

  Το δικό μας συνδικαλιστικό όργανο δεν έχει όμως προηγούμενο. Οι -υποτίθεται- μορφωμένοι συνδικαλιστές μας που εκπροσωπούν τους -επίσης υποτίθεται- μορφωμένους συναδέλφους μας έχουν αποδειχθεί πολλάκις κατώτεροι των περιστάσεων. Πρόκειται για μια ΟΛΜΕ στην οποία κυριαρχεί μια συγκεκριμένη αριστερή παράταξη που πρόσκειται στο σύριζα, όχι λόγω μεγέθους, αλλά γιατί κάθε φορά «πουλάει» κατά βούληση της δύναμή της ώστε να βγει συμβούλιο. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην παρακμή το συνδικαλιστικό μας όργανο που, αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, ασκεί αριστερή ψευτο-πολιτική κάθε είδους. Στο ιστολόγιό μας εάν αναζητήσετε με λέξη-κλειδι «ΟΛΜΕ» θα καταλάβετε τι εννοούμε.

  Όλα αυτά γιατί οι εκπαιδευτικοί απέχουν συστηματικά από την εκλογή αντιπροσώπων που γίνεται κάθε δυο χρόνια για το συνέδριο της ΟΛΜΕ με αποτέλεσμα να «αλωνίζουν» οι πάντα φανατισμένοι και πειθαρχημένοι των διαφόρων «συσπειρώσεων».

  Λύση είναι, όπως πάντα, η συμμετοχή!

  • Θα συμφωνήσω μαζί σας απόλυτα.
   Το μόνο «θετικό» που, κατά την κρίση μου, βλέπω είναι ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές η ΟΛΜΕ προσπαθεί με αυτό το κείμενο να συσπειρώσει τους γονείς στο πλευρό της. Το θέμα είναι, σύμφωνα και με αυτά που αναφέρετε κι εσείς, αν η κοινωνία θα τους πιστέψει.
   Να παρατηρήσω εδώ ότι οι γονείς, γενικά, με τη στάση τους είναι σε ένα άλλο μήκος κύματος σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση. Μερικά τα αναφέρω και στη σχετική με την εκπαίδευση σελίδα του blog μου (θα γράψω κι άλλα) εδώ: https://meapopsi.wordpress.com/education/

   Πιστεύω ότι αυτή τη χρονική στιγμή θα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι μαζί, γονείς-μαθητές-καθηγητές για να δώσουμε τη μάχη σε θέματα που πληγώνουν την παιδεία και ΟΧΙ σε μικροκομματικά συμφέροντα.

Σχολιάστε εδώ:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.