Άρθρα που μας έστειλαν / ΔΝΤ / Διαδίκτυο / Ευρώπη / Ελλάδα / Κρίση / Κοινωνία / Μνημόνιο / Πολιτική

Alea Jacta Est*…

Γράφει ο Γρηγόρης Ζωγραφάκης

Σε κοκορομαχία εξελίχτηκε η «κόντρα» ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. για το ποιός φταίει περισσότερο ενώ το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε, η ανάπτυξη εξαρτάται από ξένους επενδυτές που επιβάλλουν τους όρους τους, ο πληθωρισμός μοιάζει με άλογο που καλπάζει, η ανεργία και οι κλειστές επιχειρήσεις είναι σε δυσθεώρητα ύψη, η σπατάλη καλά κρατεί και ο λαός μας ανάμεσα στα δύο αυτά «στρατόπεδα» να πληρώνει το τίμημα…

Η αλήθεια είναι ότι όσοι κυβέρνησαν αλλά και όσοι αντιπολιτεύτηκαν έχουν ακέραιες ευθύνες…..Το πόσο αναλογεί στον καθένα ας το κρίνει ο καθένας μας χωρίς όμως να κοιτάμε από κομματικό πρίσμα…

Αυτό που πραγματικά προβληματίζει όμως είναι ο συνεχής εμπαιγμός ότι όλα όσα γίνονται, γίνονται γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση….Και όσοι το αντιπολιτεύονται το κάνουν για να δρέψουν ψήφους δημαγωγώντας χωρίς να υπάρχει κάτι το χειροπιαστό που μπορούν να επαγγελθούν ….

Η αντίληψη του γεγονότος ότι κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τίποτα και της πραγματικότητας ότι η κατάσταση δυσχεραίνει και βρισκόμαστε σε ένα τούνελ χωρίς έξοδο είναι αυτά που πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε το αύριο και τι πραγματικά θέλουμε….Θέλουμε κυβερνήσεις που παραχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα ,που κομματικοποιούν το Κράτος , που δείχνουν ευγενή αισθήματα στις Τράπεζες την ίδια ώρα που γυρίζουν τη πλάτη στο φτωχό, που πρεσβεύουν κοινωνικές τάξεις και όχι το Έθνος ,που δίνουν ρεσιτάλ ψεύδους και υποκρισίας κρυπτόμενοι πίσω από φιλολαικές ιδεολογίες;

Οι άνθρωποι αυτοί μας έδειξαν το ποιόν τους χρόνια τώρα…Άλλαξαν πρόσωπα αλλά όχι πολιτικές…Ζητούν συγχώρεση χωρίς μετάνοια…Και αυτή η αλαζονική συμπεριφορά προκαλεί…Στη Γαλλία τα συνδικάτα με τις κινητοποιήσεις τους κέρδισαν τροπολογίες στον ασφαλιστικό νόμο….Όταν ο λαός απαιτήσει όποιες κι αν είναι οι εντολές που έχουν λάβει οι Πρωθυπουργοί ή οι Πρόεδροι δεν μπορούν παρά να υποχωρήσουν….Από την άλλη αν σκύψει και υποταχθεί θα του ζητήσουν περισσότερα….Στη χώρα μας δε πρέπει να περιμένουμε κάτι από το Συνδικαλισμό….Μόνο από εμάς τους ίδιους…Όχι όμως εγωιστικά όπως μάθαμε να σκεφτόμαστε….Ενεργώντας για το κοινό καλό ενωμένοι σε μια κοινή προσπάθεια…Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε…Και αυτός είναι ο πραγματικός ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ που πρέπει να διαβούμε αν θέλουμε να έχουμε δικαιώματα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τελικώς δικαιώματα στην ίδια μας τη ζωή….

Το άρθρο μας το έστειλε με e-mail το blog: «ΤΟ ΨΑΧΤΗΡΙ» και το αναδημοσιεύσαμε

* Σχόλιο για τον τίτλο:

Μία από τις θρυλικές ιστορικές φράσεις είναι και αυτή: «ο κύβος ερρίφθη» ή όπως λέγεται ότι ειπώθηκε: alea jacta est ή jacta alea est.

Την περιώνυμη αυτή φράση αναφέρει ο Σουετώνιος στο έργο του «Βίος του Καίσαρος, (Suetonius, Vita Divi Iuli, 121 CE, 33)». Θεωρείται ότι την αναφώνησε ο Ιούλιος Καίσαρ προετοιμαζόμενος να διασχίσει τη γέφυρα του ποταμού Ρουβίκωνα. Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή νομοθεσία, κάθε στρατηγός που πλησίαζε στην Ιταλία από Βορρά έπρεπε να διαλύσει τον στρατό του προτού διασχίσει τη γέφυρα του ποταμού αυτού, ο οποίος αποτελούσε το φυσικό βόρειο σύνορο μεταξύ της κυρίως Ιταλίας και των βορείων επαρχιών. Ο νόμος αποσκοπούσε στην προστασία της δημοκρατίας της Ρώμης από εσωτερικούς στρατιωτικούς κινδύνους: οι παραβάτες στρατηγοί και οι άνδρες τους εθεωρούντο ένοχοι εσχάτης προδοσίας και ιεροσυλίας, κάτι που επέσυρε την ποινή του θανάτου. Ο Καίσαρ, ο οποίος φυσικά γνώριζε τον νόμο, αμφιταλαντεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα με συντεταγμένο στρατό.

Έτσι έμεινε η φράση αυτή παροιμιώδης, να λέγεται σε περιπτώσεις που μετά από πολλές σκέψεις και αμφιταλαντεύσεις λαμβάνεται οριστική απόφαση με πλήρη επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν και την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών.

Θεωρείται ότι η φράση ανήκει αρχικά στον Μένανδρο, αγαπημένο ποιητή του Καίσαρα, και εμφανίζεται σε ένα στίχο του στην “Ἀρρηφόρῳ” (Δειπνοσοφισταί, 13-8). Ο Πλούταρχος αναφέρει, για το συγκεκριμένο περιστατικό: «Ἑλληνιστὶ πρὸς τοὺς παρόντας ἐκβοήσας, «Ἀνεῤῥίφθω κύβος», διεβίβαζε τὸν στρατόν.» Αυτή η προστακτική μέλλοντος σε τρίτο πρόσωπο (ἀνεῤῥίφθω) σημαίνει ότι η φράση δεν ειπώθηκε στον αόριστο χρόνο (ερρίφθη) ως απλή διαπίστωση (σαν να λέγαμε σήμερα «το πράγμα τελείωσε»), αλλά μάλλον ως ηγετική προτροπή προς το στράτευμα (σαν να λέγαμε σήμερα «ας παιχτεί, λοιπόν, το παιχνίδι»).

Πηγή

Σχολιάστε εδώ:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.