Άρθρα που διαβάσαμε / ΑΡΘΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ / Γενικά / ΔΝΤ / Διαδίκτυο / Ελλάδα / Κρίση / Κοινωνία / ΜΜΕ / Μνημόνιο / Τράπεζα

Ναι, το μνημόνιο ήταν μονόδρομος και η μοναδική λύση

Αφού το υποσχέθηκα, είπα να μη το αναβάλω.
Αντιγράφω από το http://www.capital.gr
Θέλω να επισημάνω ότι δε συμφωνώ απαραιτήτως με όλες τις θέσεις του αρθρογράφου (όπως για παράδειγμα τη μείωση του κοινωνικού κράτους αφού είναι γνωστό ότι οι περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα μας έδωσαν λιγότερο από μία (1) μονάδα του ελείματος ενώ ο εξορθολογισμός της σπατάλης των προμηθειών για τα νοσοκομεία πολύ περισσότερα χρήματα.
Ας είναι.
Το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον και ακόμη και όταν ΔΕΝ μας αρέσει η αντίθετη ή μια διαφορετική άποψη ωφείλουμε να την ακούσουμε.
Πολύ περισσότερο σε ένα ιστολόγιο με τίτλο «με άποψη».

Του Γιώργου Καισάριου

Είναι απίστευτο το ότι όποιος και να είναι στην αντιπολίτευση στην Ελλάδα, προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η εκάστοτε κυβέρνηση ακολουθεί τη λάθος πολιτική. Επίσης είναι ακόμα πιο απίστευτο ότι όταν αυτός που είναι σήμερα στην αντιπολίτευση, γίνει κυβέρνηση, κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγε ότι θα κάνει όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο κόμμα ή παράταξη, αλλά είναι βασικό συστατικό της ελληνικής πολιτικής σκηνής και κατ΄ επέκταση, της ελληνικής πολιτικής ασυνέπειας. Σήμερα λοιπόν άπαντες στην πολιτική αρένα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μας έφερε το ΔΝΤ ενώ μας λένε πως υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές.

Το μνημόνιο δυστυχώς ήταν αναγκαίο, διότι απλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Ακόμα και αν η τωρινή κυβέρνηση έπαιρνε τα απαραίτητα μέτρα από την πρώτη μέρα (που δεν πήρε), ακόμα και αν η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε τα μέτρα τα οποία παίρνουμε σήμερα, πάλι στον ίδιο παρανομαστή θα είμαστε. Οι πολιτικές μας ηγεσίες όμως δεν προνόησαν, δεν είδαν και ακόμα κι όταν το πρόβλημα ήταν στην πόρτα μας, έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πόσες φορές ακούσαμε ότι δεν θα πάμε στο ΔΝΤ, λεφτά υπάρχουν, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια και βέβαια, η περίφημη φράση: “όσοι πουλήσουν short τα ελληνικά ομόλογα θα χάσουν τα πουκαμίσα τους” (http://bcove.me/7m08jqol).

Μόνο αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν πάρει τα σωστά μέτρα προ δεκαετίας θα είχαμε πιθανότητα να μην φτάναμε σε αυτό το σημείο –και τούτο για έναν απλό λόγο.

Το ελληνικό κράτος πριν την κρίση και κατά μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια είχε 100% χρέος επί του ΑΕΠ. Δεν θέλει πολύ όταν είσαι σε αυτό το σημείο και δεν αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται γύρω σου να φας τα μούτρα σου (άλλη περίφημη φράση: οι αγορές δεν θα μας υπαγορεύουν τι πολιτική θα ασκήσουμε). Επίσης, όταν έχεις έλλειμμα στις τρέχουσες συναλλαγές περί το 10-15% ετησίως για πολλά χρόνια, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι πρέπει να δανειστείς τη διαφορά προκειμένου να συντηρήσεις το βιοτικό σου επιπέδο. Εμείς ούτε νοοτροπία θέλαμε να αλλάξουμε oύτε αλλαγές θέλαμε να κάνουμε.

Από ένα σημείο και μετά όμως φτάνεις σε τέλμα και δεν θα σε δανείζει κανένας διότι θα έχεις γίνει επικίνδυνος πελάτης. Και το ότι έγινες επικίνδυνος πελάτης δεν φταίνε οι “κακοί οι κερδοσκόποι” αλλά εσύ ο ίδιος που δεν έχεις προνοήσει για να μην φτάσεις σε αυτή την κατάσταση. Kαι προσωπικά μου κάνει εντύπωση ότι αργήσαμε τόσο πολύ να φτάσουμε στη σημερινή κατάντια. Θα μπορούσε το πρόβλημα να είχε δημιουργηθεί το 2005, 2006 ή το 2007.

Τι επιλογές είχαμε χωρίς το μνημόνιο;

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι όταν σταμάτησε η αγορά να μας χρηματοδοτεί θα έπρεπε να ανοίξουμε τις διαπραγματεύσεις για μια αναδιάρθρωση του χρέους μας. Το πρόβλημα είναι ότι αμφιβάλω αν η σημερινή πολιτική ηγεσία το έχει καν σκεφτεί ή θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην υλοποίηση του. Θεωρητικά ήταν η πιο σωστή λύση, διότι αυτή είναι η συνταγή που θα ήθελε η αγορά. Το γιατί υπήρχε τόση πίεση από την Ε.Ε. στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία να αντισταθούν σε αυτή την επιλογή, μόνο η ιστορία θα μας πει. Τα περί τραπεζών κτλ τα έχω υπόψη και τα ξέρω, αλλά απορρίπτω τα περί ντόμινο και καταστροφή του ευρώ αν η Ελλάδα προσπαθούσε να υλοποιήσει μια τέτοια κίνηση. Σε κάθε περίπτωση δεν κατηγορώ την κυβέρνηση ότι δεν το έκανε, απλά λέω ότι θα μπορούσε να ήταν μια επιλογή.

Η άλλη επιλογή θα ήταν να κάνουμε μια εχθρική στάση πληρωμών. Αυτό θα δημιουργούσε πάρα πολλά προβλήματα που θέλει πολλές σελίδες ανάλυσης να σας εξηγήσω γιατί δεν θα ήταν η σωστή ιδέα και ίσως ήταν και αυτοκαταστροφικό. Οι φανατικοί οπαδοί αυτής της ιδέας είναι αυτοί που αρέσκονται σε επαναστάσεις χωρίς αιτία εναντίον υποτίθεται του “συστήματος”.

Άρα με εξαίρεση να είχαμε ακολουθήσει μια από τις δυο παραπάνω συνταγές, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο μνημόνιο. Και πολύ σωστά έπραξε η κυβέρνηση, διότι αυτή η συνταγή είναι και πιο ήπια σε προσαρμογή σε σχέση με τις άλλες επιλογές και μας αναγκάζει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές που δεν είχαμε το θάρρος να κάνουμε μόνοι μας.

Και τι ήταν αυτό που δεν μπορούσαμε να κάνουμε τόσα χρόνια που μας αναγκάζει να κάνουμε το μνημόνιο;

Να μειώσουμε το κόστος του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, διότι μακροπρόθεσμα δεν μπορεί το κόστος να υπερβαίνει το τι μπορεί να αντέξει η οικονομία να πληρώνει.

Είτε μιλάμε για φάρμακα, είτε για παιδεία είτε για συντάξεις, είτε για εποχικούς υπαλλήλους, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι αυτά που ξοδεύονται είναι υπεράνω των δυνατοτήτων μας σαν χώρα. Δέχομαι ότι υπάρχει σπατάλη πόρων και δέχομαι ότι υπάρχουν αδικίες στο σύστημα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Οι αδικίες και η σπατάλη πόρων θα πρέπει να διευθετηθούν με μια εσωτερική αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής. Το ότι πρέπει μειωθούν οι κοινωνικοί πόροι όμως είναι η βασική κατευθυντήρια οδηγία του μνημονίου.

Αυτός είναι λοιπόν ο βασικός λόγος που ήμουν υπέρ της αρχής του μνημονίου. Όχι διότι είμαι τρελαμένος και τα έχω με τους δημοσίους υπαλλήλους και όχι διότι θέλω να δω τους μισθούς να μειωθούν. Αλλά θα πρέπει κάποτε να μπει ένα μαχαίρι στις σπάταλες πόρων και να σταματήσουμε να δανειζόμαστε και να ξοδεύουμε πέραν των δυνατοτήτων μας. Και το μνημόνιο μας αναγκάζει να κάνουμε ακριβώς αυτό.

Πέραν όμως του ότι το μνημόνιο μας αναγκάζει να μειώσουμε παροχές που είναι πέραν των δυνατοτήτων μας, το μνημόνιο δεν είναι πανάκια και δεν θα επιφέρει τις επιθυμητές αλλαγές που ορισμένοι νομίζουν. Δεν θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική, δεν θα κάνει το κράτος βιώσιμο και δεν θα νομοθετήσει για εμάς προκειμένου να αυξηθεί η όρεξη για ρίσκο. Αυτά θα πρέπει να τα κάνουμε εμείς. Οι  επιμέρους πολιτικές της κυβέρνησης και το πώς έχει χειριστεί την κατάσταση της οικονομίας μέχρι τώρα και ενδεχομένως και τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το μνημόνιο έχουν χώρο για κριτική, όχι όμως για την επιλογή του μνημονίου.

Η κατάληξη είναι πως άσχετα με το ότι δεν έφαγα τίποτα παρέα με τον κύριο Πάγκαλο, δέχομαι να πληρώσω το λογαριασμό των λανθασμένων επιλογών των ελληνικών κυβερνήσεων. Δεν δέχομαι όμως να πληρώσουν αυτό το λογαριασμό και τα δισέγγονα μου. Και λόγω του ότι δεν βλέπω τα μαθηματικά της υπόθεσης να επαληθεύονται (όπως για παράδειγμα να βγούμε στις αγορές σύντομα) θα ήθελα στους επόμενους 12 – 24 μήνες (αν όχι νωρίτερα) να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για αναδιάρθρωση του χρέους μας.

Αν μέχρι τότε δεν έχει ανοίξει το θέμα η κυβέρνηση, θα αρχίσω και εγώ να συζητάω για συνωμοσίες κτλ. Μέχρι τότε όμως, θα δώσω ακόμα λίγο το δικαίωμα της αμφισβήτησης στην κυβέρνηση.

giorgos.kaisarios@capital.gr

Advertisements

5 thoughts on “Ναι, το μνημόνιο ήταν μονόδρομος και η μοναδική λύση

 1. Καλό είναι να παρακολουθούμε τις αντίθετες απόψεις αλλά επίσης καλό είναι να ξέρουμε ΤΙ ακριβώς πρεσβεύει ο κ. Καισάριος και το capital.gr
  Ακόμα κι αν ένας από όλους μας πείστηκε ότι καλά κάναμε και υπογράψαμε το μνημόνιο (αλήθεια υπάρχει κανείς; ) θα πρέπει να μας πείσει ότι ΤΩΡΑ οι ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ και ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πληρώνουμε (αφού όλοι μαζί τα φάγαμε) για την κρίση και όχι ΜΟΝΟ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ή ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ … Είναι έτσι;

  Όταν μιλάμε για κράτος, αναφερόμαστε σε ΛΑΟ, σε ανθρώπινες οντότητες και ΟΧΙ σε μετοχές, γραμμάτια ή statistics. Αυτούς ΔΕΝ τους υπολογίζει ο κ. Καισάριος;

  Δηλ. ο κ. Καισάριος πιστεύει ότι κόβοντας τα βιβλία ή τα φάρμακα ή τη σύνταξη ενός ανθρώπου θα ΞΟΦΛΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ; Έτσι μαζεύει τα λεφτά; Και οι μίζες και οι φοροφυγάδες να συνεχίσουν το έργο τους; Και, επιτέλους, θα πληρώσει κανένας από τα λαμόγια πολιτικούς και μη που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα που (όπως λέει ο κ. Καισάριος) ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ;

  Και κάτι ακόμα:

  Από πότε η σύνταξη θεωρείται ΣΠΑΤΑΛΗ δημοσίου χρήματος ώστε να διακιολογείται η περικοπή της; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ; Πόσα χρόνια πριν τα παρακρατούσε το κράτος για να τα αποδόσει αργότερα στον συνταξιούχο;

  Ωραίος οικονομικός αναλυτής είναι ο κύριος.

  Αλλά η προπαγάνδα καλά κάνει τη δουλειά της.

  Μήπως αγαπητέ φίλε DragoN θα πρέπει να μας μεταφέρεις και τα σχόλια που συγκέντρωσε το άρθρο του στο capital.gr καθώς και το link;

  Φιλικά

 2. Το link για τα σχόλια είναι εδώ:

  http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2039943&pg=1

  Φυσικά τα διάβασα και με κάποια συμφωνώ ενω με άλλα όχι.
  Επίσης παρατήρησα ότι σε κάποια σχόλια συμφωνώ… σχεδόν.
  Σε ένα διάλογο (ειδικά τόσο σύνθετους που περιέχουν στοιχεία πολιτικής και προχωρημένων οικονομικών) επιβάλλεται να ακούσεις όλες τις απόψεις.

  Η στάση πληρωμών που ορισμένοι περιγράφουν σαν σωστή λύση (ειδικά ένας ζήτησε και απολύσεις του 50% του δημοσίου τομέα) πιστεύω ότι θα ήταν στη λάθος λογική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχε συμβεί η αυτό η το άλλο.

  Κάποιος φίλος πρότεινε κατάλυση του Συντάγματος (όχι της πλατείας) από το στρατό ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα του και να μπουν στη φυλακή σε μία νύχτα όλοι οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης και να δημευτούν οι περιουσίες τους.

  Ένας άλλος πρότεινε να κυρήξουμε πόλεμο σε μια οποιαδήποτε γειτονική χώρα, καταλαμβάνοντας ένα μέρος των εδαφών της σε ένα δίωρο και αλλάζοντας τις ισσοροπίες στο γεωπολιτικό σκηνικό.
  Κατόπιν (όπως ισχυρίστηκε) θα απαιτούσαμε εγγυήσεις για την επιστροφή των εδαφών αυτών στους δικαιούχους.

  Όλα αυτά μου ακούγονται τουλάχιστον αποκρουστικά και δε θα ήθελα ούτε εγώ αλλά πολύ περισσότερο ούτε τα παιδιά μας να τα ζήσουν.
  Είναι όμως απόψεις και ωφείλω να τις ακούσω.

  Όσο για την προσωπική μου άποψη;

  Κάπου στη μέση.

 3. Δυστιχος οπως παντα (και ως σηνηθως στην ΕΛλαδα) τα κειμανα παρεξηγουνται.

  Καμια σχεση αυτα που γραφω σε σχεση με αυτα που λεει ο φιλος στο δευτερο σχολιο.

  Οσο αναφορα την αναδιαρθωση, σε αντιθεση με αυτα που σας λενε αλλου, ειναι η λυση γαι την ΕΛλαδα και οχι το προβλημα

  Διαβαστε εδω

  http://www.market-talk.net/index.php/id/9873

  http://www.market-talk.net/index.php/id/9875

  Εχω και δεκασες αλλα αρθρα γαι το θεμα στο site moy

  • Αγαπητέ Καισάριε,

   Σε ευχαριστώ που είχες την καλοσύνη να σχολιάσεις στο blog μας. 🙂

   Δεν είμαι οικονομολόγος, «κοπρίτης» εκπαιδευτικός είμαι. Και η λογική μου λέει άλλα.
   Αν λοιπόν δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις των πατεράδων μας, θα έπρεπε να γίνει ένα δημοψήφισμα. Αυτό λέει και το Σύνταγμά μας. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ να υποθηκεύσει την Ελλάδα στο όνομα μιας παγκόσμιας οικονομικής δικτατορίας. Εκτός αν το Σύνταγμα είναι κάτι ασήμαντο.
   Πιστεύω όμως ακόμα ότι και λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν. Ο σκοπός είναι άλλος.
   Και μην μου πεις ότι μπορείς να αποδείξεις με οποιαδήποτε οικονομική θεωρία ότι το χρέος μας θα εξοφληθεί κόβοντας μισθό και σύνταξη. Μαθηματικά τουλ. είναι ΑΔΥΝΑΤΟ.

   Και τώρα που το μνημόνιο έγινε πράξη, τα παιδιά μας θα ζήσουν περήφανα και ήσυχα. Το μέλλον τους είναι εξασφαλισμένο.

   Και ένα ακόμα σχόλιο:
   Οι άνθρωποι σε μια κοινωνία ΔΕΝ είναι ούτε αριθμοί, ούτε statistics. Είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Κάποιοι που μας κατακλέβουν ασύστολα και θέλουν να λέγονται κυβερνήτες μας, το έχουν ξεχάσει !!

   Φιλικά

   • Δεν επιρεαζονται οι συνταξεις. Το οτι πρεπει ομως να μειωθουν οι μεγαλες συνταξεις … ναι πρεπει.

    Το Ελληνικο συνταγμα ειναι γαι τα μπαζα. Εχω γραψει πολλες φορες γαι αυτο. ΔΕν ζεις σε δημοκρατια … σε χουντα ζεις.

    http://www.market-talk.net/index.php/id/5098

    Η λογικη σου ειναι λαθος διοτι εχεις επιρεαστει απο τις χαζομαρες που γραφονται στον ΕΛληνικο τυπο.

    Παρακαλω δες μερικα vidos που εχω ανεβεβαει, πιθανος να σου λυσουν μερικες απορεις. ΔΕν εχω τον χρονο να απαντησω αναλητικα σε ολα τα θεματα.

    http://www.youtube.com/user/kcapital

    ΕΠισις σε προσκαλω να γραφτεις στο email list sto site μου και αν εχεις ερωτησεις να τις βαζεις εκει

    http://feedburner.google.com/fb/a/mailverify?uri=market-talk&loc=en_US

Σχολιάστε εδώ:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s