Άρθρα που μας έστειλαν / ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ / ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ / Γενικά / Εκπαίδευση / Ελλάδα / Κρίση / Κοινωνία / Πολιτική / Σχολείο

Καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα κλειστό επάγγελμα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και πρέπει να σταθούμε, πέρα από τις εξαγγελίες για την αναβάθμιση του σχολείου είναι το μέλλον του επαγγέλματος του καθηγητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με λιγότερα σχολεία θα υπάρχουν λιγότερες θέσεις εργασίας. Θα ισχύσει ο κανόνας του δημοσίου που σημαίνει ότι προσλαμβάνεται 1 νέος υπάλληλος για κάθε 5 που βγαίνουν στη σύνταξη. Επίσης είναι ξεκάθαρος ο στόχος του υπουργείου να μειωθούν και στη συνέχεια να εξαλειφθούν τα φροντιστήρια.

Τρία λοιπόν είναι τα θέματα που προκύπτουν:

1) Γιατί να εισάγονται τόσοι πολλοί στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές, αφού το επαγγελματικό τους μέλλον, σε ότι αφορά την εκπαίδευση, που αποτελεί το βασικό εργασιακό τους προορισμό, διαγράφεται δυσοίωνο;

2) Γιατί τέτοια απαξίωση και υποβάθμιση τόσο του ρόλου των ωρομίσθιων και αναπληρωτών καθηγητών όσο και των νέων πτυχιούχων του κλάδου; Αναμένουμε μήπως και αλλάξει ρότα η κυβέρνηση πριν από εκείνες τις εκλογές που το αποτέλεσμα θα διαγράφεται αρνητικό για την ίδια.

3) Γιατί δεν έχει γίνει κάποιο σχέδιο για το που θα πρέπει να στραφούν ώστε να αποκατασταθούν επαγγελματικά, όχι κατ’ ανάγκη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή το δημόσιο,το σύνολο όλων αυτών των χιλιάδων πτυχιούχων και των ανέργων εκπαιδευτικών που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια;

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δυσκολία των καιρών σε κάθε τομέα και για τις ριζικές αλλαγές που επιτελούνται, ειδικά στο χώρο της παιδείας. Το πόσο αυτές θα λειτουργήσουν προς όφελος του μαθητή θα δείξει. Είναι όμως χρέος της εκάστοτε κυβέρνησης, να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον με προοπτική ή ακόμα καλύτερα, αν μπορεί, να δίνει λύσεις στα προβλήματα, που μάλιστα η ίδια δημιούργησε και όχι να αδιαφορεί.

Σπύρος Γκαραβέλλας

Εκπαιδευτικός

Το παραπάνω κείμενο μας το έστειλε ο (συνάδελφος) Σπύρος Γκαραβέλλας. Τον ευχαριστούμε και το δημοσιεύουμε. Φυσικά οι προβληματισμοί του μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και περιμένουμε κι εμείς απαντήσεις …

Υπάρχουν άραγε;

Σχολιάστε εδώ:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.